UNIÓ EXCURSIONISTA URGELLENCA PIRINEUS


tracamuga


circuit_fer


verticalquiri


Qui som? >> Mostrant totes les seccions de la UEUL’Unió Excursionista Urgellenca UEU és un club esportiu dedicat als esports de muntanya que forma part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya FEEC. La seu social de l’UEU està ubicada a la sala 22 del Pavelló d’Esports de la Seu d’Urgell i el club està format per socis distribuïts bàsicament per l’Alt Urgell però també per la Baixa Cerdanya i Andorra.


Estructura Organitzativa de la Unió Excursionista Urgellenca

La junta directiva de la Unió Excursionista Urgellenca (UEU) està formada per President, Vicepresident, Secretari, Tresorer i les vocalies de les respectives seccions.

Les diferents seccions són les encarregades de tirar endavant les corresponents activitats de muntanya i altres, aquestes són:

· BTT: la vocal és la Rosó Argerich
· Competició: el vocal és el David Julià per la part d’estiu i el Xavi Guillamó per la part d’hivern.
· Escalada: el vocal és el Franc Garcia
· Esquí Alpinisme: el vocal és el Joan Gracia ‘Coca’ i el Marcel Lavaquiol per la d’alpinisme.
· Excursionisme: el vocal és l’Antóni Muñoz
· Raquetes de neu: el vocal és el Vicenç Cururull

També tenim la secció no esportiva d’informàtica i el seu vocal és el Manel Farràs.

I per completar la Junta Directiva:

· President: Xavi Escribà
· Vicepresident / Secretari: Jordi Galobart
· Tresorer: Xavi Marsà


UEU, evolució d’un club a muntanya

La Unió Excursionista Urgellenca neix oficialment el 15 de gener de 1966 però tenia alguns antecedents : el GEU (Grup Excursionista Urgellenc) que el 1965 va deixar llibres de firmes a diferents cims de la zona.

Si agafem com a referència clubs de muntanya d’arreu, l’UEU és un club relativament jove, tot plegat acaba de passar dels 40 anys. La gent del Pirineu sempre ha estat estretament vinculada amb el seu mitja de vida, la muntanya, però no és fins l’aparició de les primeres generacions ‘alliberades’ de les tasques agrícoles, ramaderes i artesanals tradicionals que sorgeixen noves inquietuds relatives a una visió més lúdica de la muntanya per part dels seus habitants, és precisament en aquesta època que neix la Unió Excursionista Urgellenca.

Al llarg d’aquests 45 anys el creixement ha estat constant i arribem al canvi de mil·leni amb prop de 200 socis, serà durant la primera dècada de l’any 2000 que pràcticament es dobla el nombre de socis i s’arriba a 390 (principis de 2011). Aquest increment coincideix amb un fort augment de l’interès per l’esport i la muntanya per part dels habitants de la zona. Entre els factors determinants d’aquest augment també cal destacar l’impuls donat en diversos àmbits, entre els quals:


· Accions formatives de muntanya encarades a la població com els concorreguts cursets d’esquí muntanya, els d’escalada, els d’alpinisme o els de GPS ...

· Una constant activitat de sortides els caps de setmana com les rutes guiades o les habituals sortides d’esquí de muntanya.

· L’aparició dels primers esdeveniments esportius impulsats des del territori com ara la Traça Muga d’Esquí Alpinisme i Raquetes que s’inicia el 2008, l’esdeveniment multiactivitat de muntanya Escanyabocs que s’inicia el 2009, el Circuit Fer de curses de muntanya de l’Alt Urgell que s’inicia el 2009 i El Raid Urgellistan d’esports de muntanya que s’inicia el 2009.

Per finalitzar i com a darrera novetat, cal nomenar la creació dels equips de competició de l’Unió Excursionista Urgellenca que són fruit de l’adaptació a les noves tendències i inquietuds pròpies dels temps que ‘corren’. Els equips de competició de l’UEU es divideixen en curses de muntanya d’estiu i d’esquí alpinisme a l’hivern, adopten l’esponsorització privada com a fórmula de viavilitat, concretament tenim:

· UEU Seu Sport mountain running, per les curses d’estiu.
· UEU Viseu esquí alpinisme, per les curses d’hivern.